Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is leuk en makkelijk. Zelf gemaakte pasta is toch veel lekkerder dan pasta die wij bij de bekende supermarktketens kopen. Indien je een pastamachine heb is het minder intensief als dat je het met de hand doet. In dit recept gaan wij met de hand zelf pasta maken.

zelf-pasta-makenIngredi├źnten:
- 500 gram bloem
- 5 eieren

Bereiding:
Zeef de bloem op de werkbank en maak in het midden een diepe brede kuil. Mix dan met de hand de eieren er door tot dat er een stevige deeg dat niet meer aan je handen plakt ontstaat.

Indien het deeg te nat is voeg dan wat meer bloem erbij. Is het deeg te droog (korrelig) voeg dan iets water er aan toe.

Verdeel vervolgens het deeg in kleinere stukken en leg het op de werkbank in wat bloem. Indien u over een pastamachine beschikt ga dan verder volgens de gebruiksaanwijzing van de pastamachine.

Bereiding met de hand:
Maak eerst de stukken deeg even groot en zorg dat ze een rechthoekige vorm hebben. Leg een van de stukken deeg op tafel in de bloem en smeer een handje bloem over de deegroller. Hierdoor blijft het deeg niet aan de deegroller vastplakken.

Eventueel kan kunnen de stukjes deeg ook met wat bloem bestrooit worden.
Rol met de deegroller eerst vanuit het midden richting een van de hoekpunten en dan de andere kanten. Dus links, rechts, boven en onder. Kijk regelmatig of de deeg niet aan de werkbank vastplakt.

Blijf doorgaan met rollen tot de plak een dikte heeft van 3 mm (lucifer dikte) en de lengte van de plakken moet circa 25 centimeter zijn.

Neem vervolgens een scherp mes en snij het deeg dan in de gewenste breedte. De gesneden pasta ongeveer een uur laten drogen op een droogrek of een theedoek.

Koken van de zelf gemaakte pasta:
Breng een pan water aan de kook met of zonder smaakversterker. Voor een halve kilo pasta is plusminus 4 liter water benodigd. Het water moet eerst koken alvorens de pasta erin gaat.

Afhankelijk van de gesneden dikte duurt het tussen de 7 en 10 minuten voor de pasta beetgaar is. Hierna voorzichtig roeren en de pasta afgieten en afspoelen door een vergiet.

Tips:

Indien de deeg bewaard moet worden dan droog en koel voor ongeveer 1,5 week, niet langer.