Vitello Tonnato

Vitello Tonnato is in principe een voorgerecht maar op warme dagen kan dit gerecht prima als lunch of maaltijd geserveerd worden. Let wel, het vergt enige bereidingstijd.

vitello tonnatoIngrediënten:
- 500 gram kalfsgebraad
- 30 gram fijngehakte ui, selderij en wortel
- 4 ansjovis filets
- 1 blikje tonijn van 150 gram
- 2 hardgekookte eierdooiers
- 20 gram kappertjes
- een halve eetlepel dragonazijn
- 3 eetlepels citroensap
- een kopje olijfolie
- 3 deciliter droge witte wijn

Voor de kruiden:
- 1 laurierblaadje
- 2 salieblaadjes
- peper en zout

Bereiding:
Laat het kalfsvlees gedurende 24 uur in de witte wijn en de laurier- en salieblaadjes in de koelkast marineren. Zeef daarna de marinade en doe deze in een pan samen met een eetlepel olijfolie en 2 deciliter water. Wanneer het mengsel kookt voegen we het vlees, ui, selderij en wortel toe en laat het gedurende een halfuur sudderen met het deksel op de pan.

Voeg daarna de ansjovis filets toe en laat weer een half uur sudderen. Doe het vuur uit en laat het vlees in het kook vocht afkoelen waarna we het in plastic folie verpakken en in de koelkast door en door koud laten worden. Het kook vocht wordt gezeefd en opgevangen in een schone pan.

Dan gaan we de tonijn, ansjovisjes en eierdooiers in een keukenmachine pureren, hak de kappertjes fijn en voeg deze samen met het citroensap, de azijn en olijfolie toe aan het tonijn mengsel en meng deze tot een dikke, gladde massa. Voeg daarna anderhalve deciliter van het kook vocht toe en meng tot een licht gebonden saus die je eventueel met peper en zout op smaak kunt brengen.

Haal het vlees uit de koelkast en snijd deze in kleine reepjes en leg ze op een mooie schaal. Bedek het vlees daarna met de saus en garneer deze met de rest van de kappertjes. Zet de schaal nog een paar uur in de koelkast voordat je hem serveert.

Heerlijk met een droge witte wijn, beslist een aanrader om eens uit te proberen.