Scottiglia di carne

Scottiglia is een typisch Toscaanse bereiding van vlees, het vlees wordt ontdaan van vet. in stukken gesneden en gekookt in een mengsel van groenten en rundvlees bouillon. Deze wordt, na bereiding, geserveerd in individuele kommen waarin sneetjes geroosterd brood zijn geplaatst.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 kilo gemengd vlees (konijn, kip, duif, lam, kalf, rund etc.)
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 wortel
- 600 gram gepelde en ontpitte tomaten
- 1 liter runderbouillon
- 4 dikke sneden grof boerenbrood
- 1 kop olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels verse en fijngehakte basilicum
- Peper en zout naar smaak

Bereiding:
We beginnen met het vlees in stukjes van circa 3 cm te snijden, de wortel, selderij en ui maken we daarna klein. Pak nu een stoofpan en verhit daar de olijfolie in, voeg 1 knoflook teentje in stukjes gesneden toe en laat even meebakken.

Dan gaan de wortel, selderij en ui erbij, bak deze onder voortdurend roeren een paar minuten. Voeg dan de vlees stukjes toe en bak deze aan alle kanten goudbruin. Nu gaan de tomaten stukjes erbij en dempen we het vuur, laat dit een minuut of 10 door pruttelen met het deksel op de pan.

Voeg dan de runderbouillon toe en breng deze aan de kook, laat daarna op een zacht vuur het geheel zo’n uur stoven, roer regelmatig even en voeg, indien de saus te dik wordt, een beetje water toe. Wanneer gereed kun je naar eigen smaak peper en zout toevoegen.

Bij het opdienen hebben we de sneden brood geroosterd en aan één kant met het andere knoflookteentje ingesmeerd. Leg in een bord of grote kom één snee brood met de knoflook kant naar boven, schep het stoofvlees met saus over de toast en garneer met wat verse basilicum.

Probeer ook eens wat rode wijn toe te voegen, neem dan wat minder runderbouillon.