Risotto met kip, champions en courgette

Ten onrechte wordt gedacht dat risotto een gerecht is, het is echter een speciale bereidingswijze van de rijst. Van oorsprong komt de risotto uit Noord-Italië en heeft zich later verspreid over de rest van het land. Moeilijk om te maken? Indien je er goed de aandacht bijhoud, valt dat reuze mee. De truc is de risotto zijn stevige structuur te laten behouden terwijl hij toch romig is.

risotto met kipIngrediënten voor 4 personen:
- 300 gram aboriorijst
- 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 250 gram champignons in plakjes gesneden
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- olijfolie
- 2 deciliter witte wijn
- 1 liter kippenbouillon
- circa 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Neem een hapjespan en fruit de ui in de olijfolie. Voeg daarna de kipfilet toe en bak deze totdat ze bruin ziet. Daarna doen we courgette en champignons erbij, even door elkaar roeren en dan kan de rijst erbij. Roer dit mengsel goed door elkaar zodat alle rijstkorrels met olijfolie bedekt zijn en een beetje ‘glazig’ zien.

Voeg in één keer alle witte wijn toe en temper het vuur, de rijstkorrels nemen nu de witte wijn op. Indien dat gebeurd is doe je steeds een beetje kippenbouillon erbij, onder voortdurend roeren. Dit proces herhaal je totdat de rijstkorrels beetgaar zijn. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas door de risotto. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Voor deze risotto kun je ook de kipfilet pocheren in kokend water en op het laatst toevoegen, de smaak van de gebakken kip in de risotto gaat dan wel verloren, maar experimenteer maar eens wat voor jouw het lekkerst smaakt. Ook kun je gebruik maken van verschillende soorten paddenstoelen in plaats van champignons.