Pizzadeeg

De basis voor een lekkere zelfgemaakte pizza is natuurlijk de pizzabodem. In dit recept is voor 4 pizzabodems en de bereidingstijd is ongeveer 4 uur.

pizzadeegIngrediënten
- 350 gram biologische tarwebloem (waarvan 100 voor het aanrecht)
- 15 gram verse gist
- 120 milliliter lauw water
- 2 eetlepels olijfolie
- ¾ theelepel zout

Bereiding:
Om te beginnen zeven wij 250 gram biologische tarwebloem met behulp van een bolzeef op het aanrecht. De ¾ theelepel zout toevoegen aan de tarwebloem en een berg maken. Aansluitend in de berg een kuiltje maken.

Vervolgens de gist in het lauwe water doen en meteen met een vork fijn prakken. Zorg ervoor dat u het mengsel glad roert. Daarna het gist mengsel samen met de 2 eetlepels olijfolie in het kuiltje van de biologische tarwebloem gieten.

Meng met uw handen de tarwebloem, het gist mengsel en de olijfolie goed door elkaar totdat er een zachte deeg is ontstaan. Het is van belang dat het goed gekneden en uitgerekt wordt. Het eindresultaat moet een glade, zachte en elastische deeg zijn.

Maak na het kneden een grote bal van de deeg en snij aan de bovenzijde een kruis in de bal. Laat de bal vervolgens in een afgedekte schaal of kom 3 uur op kamertemperatuur rusten.

Als het deeg na 3 uur goed gerezen is dan verdeelt u het in 4 gelijkwaardige stukken. Strooi de resterende bloem over het aanrecht of werkblad en met uw hand 1 deel plat maken. Daarna met een deegroller het deeg uitrollen tot een hele dunne pizzabodem. Herhaal dit voor de overige 3 deeg stukken totdat u 4 pizzabodems heeft.

De pizzabodems zijn nu gereed om belegd te worden. Denk hierbij ook aan een overheerlijke Italiaanse tomatensaus.