Lasagne (traditioneel Italiaans familierecept)

Lasagne met bolognesesaus en bechamelsaus naar oud Italiaans familierecept. Zelfs in de restaurants kun je hem niet zo lekker eten als met dit recept! Ons recept is voor 4 personen en de bereidingstijd is 60 minuten.

LasagneIngrediënten:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 blikjes tomatenpuree
- 1 blik tomaat in stukjes
- 1 pak voorgekookte lasagnevellen
- 2 bolletjes mozarella
- 3 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter koude melk
- basilicum, oregano, majoraan, peterselie en paprikapoeder
- sambal
- olijfolie
- suiker
- peper en zout

Bereiding:
We beginnen met de bolognesesaus. We gaan de ui snipperen en in een koekenpan met wat olijfolie fruiten, voeg na een een minuut de fijn gesneden knoflook toe. In een andere koekenpan de tomatenpuree verhitten op hoog vuur, blijf roeren anders brandt ze aan. Wanneer de tomatenpuree niet meer zurig ruikt voegen we de ui met knoflook toe. In deze koekenpan verhitten we weer een beetje olijfolie en voegen het gehakt met de kruiden, peper en zout toe.

We bakken het gehakt totdat deze rul is, waarna we het gehakt aan de tomatenpuree toevoegen. Doe eveneens de tomaat blokjes erbij en voeg naar behoeven wat sambal en suiker toe evenals een laurierblaadje. Laat dit een drie kwartier op een laag vuur sudderen, af en toe even doorroeren.

Dan de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje, hij mag niet bruin worden. Voeg dan de bloem toe en roer deze goed door elkaar, het gaat klonteren maar dat is geen reden tot paniek. Voeg dan de melk langzaam toe terwijl je alles door elkaar roert met een garde. Doe dit totdat je een mooie gladde saus hebt, breng deze met wat peper en zout op smaak.

Pak nu de ovenschaal en vet deze met wat olijfolie in. Leg 1 laag lasagnevellen op de bodem, daarop een derde van de bechamelsaus, daarop een derde van de bolognesesaus, daarop 1 bolletje mozarella in plakjes gesneden verdelen. Deze lagen gaan we nogmaals herhalen en we eindigen met een laag zonder de mozarella bovenop. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze in een op 180 graden voorverwarmde oven. Na een half uur de folie verwijderen en nog een 15 à 20 minuten door laten bakken.

Tips:
We kunnen de lasagne met bechamelsaus serveren met wat in plakjes gesneden tomaat, wat mozarella en een beetje pesto.