Kip saltimbocca


images (24)
Saltimbocca is een echte Italiaanse klassieker die meestal gemaakt wordt van kwaliteitskalfsvlees. Hier gebruiken we gewoon kipfilet dat, hoewel goedkoper, toch heel verfijnd is. Het is een elegant gerecht, geschikt voor als je gasten krijgt, wat toch snel te maken is. Voor een heerlijke saus kun je de pan, als de kip eruit is, losroeren met een scheut droge vermouth of witte wijn, en daar een klontje boter en wat citroensap doorheen roeren.

Gebruik kipfilets die half bevroren zijn, dan zijn ze veel makkelijker te snijden.

Ingrediënten
4 kipfilets
60 gram bloem
1,5 el verse, fijngehakte salie
8 dunne plakjes prosciutto
paar eetlepels olijfolie
glaasje droge witte wijn of vermouth
1 el citroensap
zout en versgemalen zwarte peper
4 el. roomboter

Bereiden
Snijd elke kipfilet in de lengte door midden en sla hem plat. De kip moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Roer de bloem om met de zout en peper, doop de kip in de bloem en zorg dat elk stuk aan elke kant goed met bloem bedekt is. Leg de stukken op een bakblik. Bestrooi de kip met de salie. en bedek elk stuk kip met een plakje prosciutto. Zet in de koelkast tot gebruik.

Haal de kip een half uur voor het bereiden uit de koelkast. Verhit 2 el olie in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Leg de stukken kip met de prosciutto naar beneden in de pan. Bak de kip ongeveer 3 minuten, tot je ziet dat de randjes een beetje bruin beginnen te worden. Draai de stukken kip voorzichtig om en zet het vuur lager. Bak ze nog een keer 2 à 3 minuten.

Als alle stukken kip gebakken zijn en uit de pan zijn gehaald, giet dan de wijn of vermouth en de citroensap in de pan. Roer al het aanbaksel los en laat het mengsel koken tot de helft van de vloeistof in is ingekookt. Voeg dan de boter toe en breng op smaak met zout en peper.

Giet de saus over de kip en garneer met een paar blaadjes salie.