Italiaanse tomatensaus


In veel Italiaanse recepten wordt tomatensaus als basis gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tomatensaus voor pasta maaltijden of een pizza.

italiaanse tomatensausIngrediënten:
- 2½ kg rijpe tomaten (8 blikken gepelde tomaten)
- 2 kleine wortelen
- 2 middelgrote versnipperde uien
- 4 teentjes fijngehakte knoflook
- 2 selderij stengels inclusief bladeren
- 4 eetlepels olijfolie
- stuk of 8 verse basilicum bladeren

Bereiding:
Was allereerst de rijpe tomaten en verwijder de zaadjes door een kruis in de bolle zijde van tomaten te snijden. Kook in de tussen tijd 4 kopjes water en leg de tomaten plusminus 20 seconden in het kokend water. Daarna 2 minuten in koud water leggen.

Verwijder nu de vel van de tomaten en snij deze in grove grote stukken. Snij de wortelen, selderij fijn. Zet een pan op vuur met de 4 eetlepels olijfolie en fruit de versnipperde uien en voeg daarbij de fijngehakte knoflook.

Al roerend de gesneden selderij en wortelen toevoegen. Het geheel even laten sudderen daarna de tomaten ook toevoegen aan het mengsel.

Het mengsel aan de kook brengen en daarna het vuur op de laagste stand doen en vervolgens de deksel op de pan zetten. De tomatensaus anderhalf uur laten sudderen en naar smaak de verse basilicum en oregano toevoegen. Vergeet niet af en toe de tomatensaus tijdens het sudderen af en toe te roeren.

Na anderhalf uur met een staafmixer de saus pureren en de saus met een roerzeef (passevite) zeefen. De Italiaanse tomatensaus is nu gereed.

Tips:

  • Verdeel de saus in kleine porties, door na het afkoelen de porties in diepvries bakjes in de vriezer te bewaren.
  • De bewaarde saus 10 minuten voor gebruik opwarmen, dit scheelt aanzienlijk in de bereidingstijd.
  • In het gerecht worden pas zout, peper en andere kruiden naar smaak toegevoegd.