Italiaanse salade (Capunata)


Een Italiaanse salade (Capunata), oorsponkelijk met Arabische invloeden, die enorm populair is als voorgerecht of bijgerecht onder de lokale Siciliaanse bevolking. Sinds de 9de eeuw wordt dit bereidt op deze wijze zonder de passata, deze werden pas later toegevoegd. Men eet deze salade graag samen met garnalen, gamba’s, kreeftjes of gekookte octopus.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
- 1 kilo aubergines
- 500 gram passata
- 5 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 1 geschilde peer
- 20 gram gehakte amandelen
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels fijngehakte olijven
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels suiker
- ½ kopje olijfolie
- grof zeezout
- 1 handje fijngehakte basilicum
- een beetje azijn

Bereiding:
Om te beginnen snijden we de groenten en het fruit in kleine blokjes, behalve de ui, deze snijden we in dunne ringen. De aubergines bestrooien we met zout en laten deze een uur met rust. Was ze daarna af en dep ze droog waarna we ze met olijfolie ongeveer 10 minuten in een pan sauteren. De selderij koken we een 5 minuten ik water en laten deze daarna uitlekken.

Verhit de olie weer waar de aubergines uitgekomen zijn en fruit de ui goudbruin. Voeg dan de passata en de helft van de basilicum toe. Na een minuut of 10 doen we de peer, het selderij, de kappertjes, olijven, pijnboompitten, suiker en azijn bij het mengsel.

Laat dit een 20 minuten, af en toe moet er even geroerd worden, op een zacht vuur verder inkoken. Voeg dan de aubergines en de rest van de basilicum toe en laat nog een 10 minuten doorpruttelen. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.

Wanneer het nog een beetje warm is heeft de aubergine het vocht van de passata opgenomen en scheppen we salade op een mooie serveerschaal, laat hem dan nog enkele uren verder afkoelen.

Voor het serveren doen we er de amandelen en nog een beetje basilicum overheen.