Italiaanse Donuts


Donuts een heerlijk toetje, en natuurlijk bij de koffie. De Italiaanse donuts, die Zeppole genoemd worden, verschillen van de Amerikaanse doughnuts. Bij zeppole wordt namelijk de room er op gespoten, terwijl de Amerikaanse de room er in hebben of helemaal geen room bevatten.

De zeppole wordt ook warm opgediend en is uitermate geschikt als nagerecht. Vanzelfsprekend wordt de banketbakkersroom ook zelf gemaakt. Niet uit een pakje maar helemaal met de hand bereidt. Donuts worden niet per stuk gemaakt, maar gelijk een aantal. In dit recept komen er een dozijn uit.

Aantal personen: 12
Bereidingstijd: 45 minuten

italiaanse-donutsIngredienten:
- 50 gram suiker
- 50 gram boter
- 260 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 12 kersen op siroop
- 1 eetlepel gist (in poedervorm)
- zout
- frituurolie

Voor de banketbakkersroom:
- 20 gram bloem
- 60 gram suiker
- 2 ┬Ż deciliter melk
- 3 eierdooiers
- 1 vanillestokje
- 1 citroenschilletje

Bereiding:
De banketbakkersroom eerst maken. De melk in een pan doen met het citroenschilletje en het vanillestokje. Kook de melk en zet het gelijk laag, haal het schilletje en stokje er uit.

In een kom de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa kloppen, en dit beetje bij beetje bij de melk voegen.

Goed blijven roeren totdat er een dikke puddingachtige massa ontstaat. Het mag vooral niet koeken.Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen, roer af en toe door.

Nu het beslag voor de donuts maken. Op een werkblad een bergje van 250 gram bloem maken. In het midden een kuiltje maken en daarin de eetlepel gist, suiker, de in stukjes gesneden boter en een snufje zout doen.

Kneedt alles goed door elkaar met de handen totdat het een samenhangende bal is. Maak van de bal 12 kleine bolletjes, en laat deze even rusten. Ongeveer 15 minuten is voldoende.

Maak de olie heet en frituur de balletjes, doe een paar tegelijk in de pan. Als ze lichtbruin zijn, uit de pan halen en ze op keukenpapier uit laten lekken.

Tips:
De donuts worden warm gegeten, dus na het uitlekken op een ronde schaal leggen. Bedek ze met de banketbakkersroom en garneer met de kersen.