Italiaanse Asperges

Asperges als voorgerecht zijn werkelijk een delicatesse. Vooral als de verse asperges gebruikt worden. Er zijn twee soorten asperges, de witte en de groene. Het verschil is dat de groene boven de grond groeien en de witte onder de grond. Er is ook smaakverschil, de groene asperges zijn namelijk wat pittiger.Voor onderstaand recept worden de groene asperges gebruikt. De herkomst van het recept is Italië, waar ook de groene asperges verbouwd worden.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

asperges2Ingrediënten:
- 100 gram rauwe ham
- 100 gram mortadella (of boterhamworst)
- 500 gram groene asperges
- 1 eetlepel witte Vermouth
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel honing (vloeibaar)
- 2 takjes basilicum
- peper en zout

Bereidingswijze:
Eerst de asperges wassen, het beste is om ze af te spoelen onder de kraan. Doe het voorzichtig, ze mogen niet stuk gaan gedurende de schoonmaakbeurt. Leg ze daarna ongeveer 10 minuten in een bak met koud water. Van de onderkant kleine stukjes snijden van ongeveer 3 centimeter lengte.
Zet een pan met water en zout op het vuur en breng het aan de kook. Doe de asperges in de pan en kook deze gaar “al dente”. De kooktijd is ongeveer 10 minuten. Let er op dat ze niet te lang koken.Giet ze af en houdt ze onder de kraan met koud water. Goed uit laten lekken, en koud laten worden.

Ondertussen de marinade maken. In een ruime kom de eetlepels olie, balsamicoazijn en vermouth tot een glad mengsel roeren. Roer er nu het theelepeltje honing door, roer net zo lang totdat het een homogeen mengsel is. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

Breng nu de asperges over op een schaal en schenk de marinade er over. Laat deze marinade een uurtje goed intrekken. De asperges niet in de koelkast zetten, wel ze af en toe omscheppen.

Tips:
De asperges op een ovale dekschaal leggen, en wel zo, dat de kopjes aan dezelfde kant liggen. Maak van de rauwe ham en mortadella rolletjes, en leg deze naast de asperges. Strooi er nog wat peper over. Tot slot de basilicum fijn hakken en dez eveneens over de asperges strooien.