Italiaanse Antipasto


De Italiaanse antipasto’s zijn wereld beroemd. Ze worden tegenwoordig bij veel diners uit andere landen als entree geserveerd. De grondleggers voor dit voorgerecht zijn echter de Italianen. Heel makkelijk te maken, en vallen bij iedereen in de smaak. Het is eigenlijk een “koud buffet”. Dat wil zeggen, er behoeft niet echt gekookt te worden. De combinatie van exclusieve vleeswaren met verse sla, en natuurlijk een bijzondere dressing, maken dat de antipasto zo geliefd is. Onderstaand recept is in Italië bekend als “antipasti Bianchi”.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

AntipastiSaladeIngrediënten:
- 1 krop sla (frizzle)
- 1 bosje radijs
- 1 rode ui
- 1 komkommer (klein)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 glas witte wijn
- 2 eetlepels frambozenazijn
- 2 eetlepels amandelolie
- 4 plakjes achterham
- 4 plakjes fricandeau
- 4 plakjes roastbeef
- 4 plakjes runderrollade
- Worchestershiresaus
- peper en zout

Bereidingswijze:
Als eerste de dressing maken. Neem een ruime kom, dat is makkelijk om te roeren. De frambozenazijn met het glas witte wijn in de kom doen en dit goed door roeren. Doe er nu het zakje vanillesuiker bij, en blijf roeren. De suiker moet geheel opgelost zijn voordat er meer ingredienten toegevoegd kunnen worden. Als het zo ver is, de fijngesneden ui, peper en zout en een paar druppeltjes Worchestershiresaus er bij doen. Onder voortdurend roeren de amandelolie met kleine scheutjes toevoegen. Nog even alles doorroeren, en de kom afdekken. Zet deze in de koelkast totdat de antipasto verder afgemaakt wordt.

De radijsjes wassen en doormidden snijden. De komkommer niet schillen maar goed afboenen, en in repen snijden van ongeveer 6 centimeter lengte en 2 centimeter dikte. Van de slabladen niet de nerven er uit halen. Gebruik de hele bladen, deze schoonspoelen en goed uit laten lekken, en eventueel nog wat droog deppen met keukenpapier.

Haal de dressing uit de koelkast. Op een ronde schaal, de vlees waren schikken. Rol de plakjes op, en leg ze rondom op de schaal als volgt; 4 rolletjes achterham, 4 rolletjes roastbeef, 4 rolletjes fricandeau en als laatste de 4 rolletjes runderrollade. Ze worden dus om en om gelegd, varkensvlees afgewisseld door rundvlees. Houdt ruimte open in het midden van de schaal, en leg op deze plaats de sla. Garneer de sla met de reepjes komkommer en de halve radijsjes. Verdeel de dressing over de sla en komkommers.

Tips:
De schaal in de koelkast zetten totdat er geserveerd wordt. Serveer er stokbrood bij.