Gnocchi di patate


Gnocchi di patate zijn ovale balletjes die gemaakt zijn van aardappel en tarwebloem. Gnocchi is het meervoud van gnocco, wat in het Italiaans ‘Klont’ betekent. De bekendste variant van Gnocchi is die van aardappelen: Gnocchi di patate.

gnocchiIngrediënten:
- 1,5 kilo aardappelen
- 400 gram tarwe bloem
- 1 middelgrote scharrelei
- zout

Bereiding:
De aardappelen schillen en gaarkoken in water. Na het afgieten de aardappelen fijn stampen tot aardappelkruim. Strooi vervolgens de aardappelkruim op het aanrecht of werkblad. Mijn voorkeur gaat uit naar een stenen of roestvrijstalen aanrechtblad.

Na het uitstrooien van de aardappelkruim, strooit u er geleidelijk de tarwe bloem overheen. Meng vervolgens de aardappelkruim voorzien van tarwebloem samen met het scharrelei en wat zout tot dat er een samenhangend deeg is ontstaan.

Verdeel het deegmengsel in 8 gelijke porties en maak van deze porties lange rollen van plusminus 2 centimeter dik. Hierna de gnocchi maken door met een vork lichte afdruk maken in het deeg. Na ieder afdruk circa ½ centimeter tussenruimte laten. Als alle rollen zijn voorzien van de afdrukken, met een keukenmes de deeg doorsnijden op de ruimte tussen de vork afdrukken.

Kook de gnocchi als laatste gaar in ruim gezouten water. Het mooie hiervan is dat als de gnocchi gaar zijn, deze naar boven komen drijven. Neem de gnocchi zo gauw deze naar boven komen drijven met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenrol uitlekken.