Bavarese di Mandarino e Panpetato

Panforte is een traditioneel Italiaans dessert dat vruchten en noten bevat. Het is van oorsprong een dessert dat met Kerstmis wordt gegeten, maar het is nu gedurende het hele jaar verkrijgbaar. Letterlijk betekend panforte ‘sterk brood’, wegens de sterke kruiden die gebruikt worden.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
- 200 gram panforte
- 500 gram mandarijnensap
- 3 mandarijnenschillen
- 4 eigeel
- 20 gram gelatine
- 200 gram suiker
- 500 gram room

Bereiding:
Verwarm het mandarijnensap, met de schillen, in een steelpan en leg de gelatine vellen in koud water. Mix de eigelen met de suiker tot er een schuimige massa ontstaat.

Voeg nu een beetje van het warme mandarijnensap toe en blijf goed roeren, voeg dan het eigeel/suiker mengsel toe aan de rest van het mandarijnensap. Blijf goed roeren op een zacht vuurtje totdat de massa gaat binden, haal de pan van het vuur en haal de schillen uit de massa. Voeg dan de gelatinevellen toe aan de massa.

Nu gaan we de room kloppen en de panforte in schijfjes snijden. Heel voorzichtig voegen we de panforte aan de mandarijnenmassa toe evenals de room. Verdeel de massa in vormen en laat deze, afgedekt, afkoelen in de koelkast.

Voor het serveren de vormen even in heet water dompelen en garneren met partjes mandarijn en een toefje slagroom. Dit nagerecht wordt door de Italianen ook wel ’s morgens bij de koffie geserveerd.